Uncategorized

Grote eetkamertafel – tussen droom en daad

Misschien ben je je tafelblad beu. Voor vier dekken en dan heb je eigenlijk niet eens plaats voor drie kookpannen, laat staan nog een rekje met sauzen en wat kleine schoteltjes. Tapas presenteren is met al die langwerpige borden al helemaal geen doen. Je begint te dromen van een echte grote eetkamertafel. En meteen begin je te beseffen dat een groot tafelblad wel allemaal nieuwe mogelijkheden schept. 

Grote eetkamertafel: schuif maar aan

Allereerst kun je veel meer gasten kwijt aan een en dezelfde tafel. Als je schoonouders en je broer met z’n vriendin eens samen tegelijk langskomen is het al passen en meten aan je oude tafeltje. Ellebogenwerk tijdens het diner. Een grote tafel biedt ruimte voor veel meer gasten. Zo hoef je ook zo nu en dan dat duffe bijzettafeltje niet uit de schuur te halen en bij je oude tafel open te klappen. Dat is eigenlijk ook geen gezicht. En ook hoef je dan niet alles helemaal af te ruimen. Want als je alleen met je gezinnetje bent, heb je dan aan tweederde van de tafel meer dan genoeg. Dan kan die fraaie vaas met bloemen gewoon blijven staan, want die is door al dat water al zo topzwaar. Ook papierwerk waar je mee bezig was, kun je dan even terzijde schuiven om er na het eten weer gewoon mee door te gaan.

Comfortabel gevoel

In elk geval geeft een grote eetkamertafel fysiek ook meer ruimte. Want nu zit je toch wel wat op elkaar, zeker als er vriendjes van je zoontje mee gaan eten. Onbedoeld raak je elkaar dan steeds aan. Dat voelt een beetje bekneld en dat gevoel ben je kwijt als je een nieuwe, grote eetkamertafel gaat kopen. Wat zou dat relaxt zijn. Want dan kun je waarschijnlijk twee keer zoveel pannen en andere keukenzaken kwijt op tafel. En dan nog heb je alle ruimte! En dan de feestdagen, de Kerst, de Sint. Dan kun je met leuke accessoires je reuzentafel sfeervol aankleden. Ook de kandelaars die nu altijd maar in de vitrinekast staan, kunnen dan je maaltijd sfeervol belichten want je zet ze gewoon in het midden van de grote tafel; daar waar de kleintjes er niet bij kunnen. 

Een grote eetkamertafel is multifunctioneel

Je droomt verder want er wordt natuurlijk niet alleen gegeten aan tafel. Met het binnenhalen van een tafel die twee keer zo groot is als die je nu hebt, krijg je ook een enorme knutseltafel of speeltafel. Je kunt er zelf ook overdag met je laptop en een hele zooi papieren aan werken. Je eigen thuiskantoor. 

De vorm van de tafel is bepalend in de mogelijke ruimte

Het geld voor een nieuwe tafel is er ook wel. Maar tussen droom en daad kleven wel bezwaren. Want past zo’n tafel wel in de ruimte. De tafel zelf zou dan anderhalf bij drie meter worden. Maar daaromheen moet je een bandbreedte aanhouden voor heen- en terugschuivende stoelen. En daar weer omheen moet je ook een looppad vrijhouden. Dat gaat dan net niet lukken met die rechthoekige reuzentafel. Gelukkig zijn er andere vormen. En zo kun je uiteindelijk toch je grote eetkamertafel kwijt, alleen dan wel een ronde. Want dan heb je wel genoeg ruimte rondom voor stoelen en lopen.